Tanker om 'bæredygtighed'

Lad det være sagt med det samme: Rentista er ikke en bæredygtig virksomhed. Ikke hvis man forstår 'bæredygtig', som at alt hvad man foretager sig af aktiviteter balancerer ligeligt mellem udnyttelse og beskyttelse af klodens ressourcer (tjek Brundtlandrapporten). Meeeen vi bidrager gerne til en bæredygtig udvikling. 

Det er faktisk ikke ret mange i modebranchen, der kan bryste sig af at være bæredygtige, men ikke desto mindre gør de det alligevel. Og, helt ærligt, så er ordet 'bæredygtig' efter vores opfattelse blevet et fluffy, grønt stempel, som mange (mode-) virksomheder i bedste fald bruger som et smart markedsføringsgreb og i værste tilfælde green washing. Der er brands, der mener  at f.eks. genanvendelse (upcycling) af tekstiler gør dem til et 'bæredygtigt brand' og andre mener, at hvis bare man benytter sig af økologisk bomuld og GOTS-certificeringer, så er man et 'bæredygtigt' alternativ til mainstream mode. 

Intet kunne være mere forkert!

Al tøjproduktion tæller negativt på klimakontoen

Der er en årsag til, at tøjproduktion og handel med tøj er en af vores mest miljø- og klimabelastende industrier. Og her kan man skelne i mellem miljø- og klimabelastning. Råmaterialer (også de genanvendte) kræver en enorm bearbejdning, som trækker hårde veksler på naturens ressourcer: el- og vandforbrug og kemikalier, der ind i mellem finder ved til det lokale vandmiljø. Når man producerer tøj, belaster det miljøet. Også økologisk bomuld. Voldsomt meget. Punktum.

Dernæst skal det færdige tøj fragtes, som oftest fra Asien, til vores del af verden. Det koster i Co2e-udledning og er dermed en stor klimabelastende faktor i tøjproduktionen. Gang så lige faktorerne i dette regnestykke med 4, 5 eller 6 kollektioner om året pr. brand, hvoraf meget bliver solgt på udsalg.

Vi forbrugere, har nemlig luret, at man sjældent behøver at betale fuld pris for den Stine Goya-kjole, som vi har sukket efter siden, vi så den første gang på Insta. På den måde starter den onde spiral: mere og mere tøj bliver smidt på markedet for at opveje tabet ved, at man ikke kan opnå fuld pris for det.

Vi behøver vist ikke fortsætte regnestykket ..... Det er hul i hovedet, at producere meget mere tøj, end vi har brug for. 

Med andre ord: næsten uanset hvad man laver indenfor modebranchen, så bidrager man til et frygteligt overforbrug af tøj. Det kan aldrig balancere ligeligt mellem udnyttelse og beskyttelse af klodens ressourcer.

Tag ansvar for dit eget tøjforbrug

Men behovet for nyt tøj, går jo ikke bare væk over night. Selvfølgelig skal vi have tøj på kroppen. Og så længe dét behov er der, vil tøjindustrien fortsætte med at tilfredsstille dette behov. Derfor må vi ændre på tingene, som forbrugere. Vi bliver nød til at købe færre stykker tøj om året og forlænge levetiden for det tøj, der allerede er produceret.

Hos Rentista ønsker vi at hjælpe dig til at købe færre stykker tøj. Vi opfordrer dig til så vidt muligt kun at købe kvalitet, så din basisgarderobe bliver langtidsholdbar og i stedet leje alle sæsonvarerne. På den måde kan du fortsat glæde dig over nyt tøj og få fornyet selvtillid, når du går på arbejde om morgenen eller til fest om aftenen.  På den måde forlænger vi sammen tøjets levetid og forhindrer dermed, at du behøver at købe nyt tøj, som bare ender bagerst i skabet.

Som virksomhed er vi absolut ikke nogen klimaduks. Vi arbejder på at optimere vores transportløsning, som pt. er den mest klima-uvenlige del af vores forretning. Dernæst bruger vi Svanemærkede rensemetoder og benytter os af genanvendelig forsendelsesemballage, som vi har udviklet i samarbjede med det danske firma, Re-Zip.

Its a journey they say... vores mission er ikke at være 100% bæredygtig. Det er næsten umuligt. Men det er vores ambition at komme så tæt på som muligt som virksomhed og at påvirke DIT tøjforbrug, så færre tøj fra H&M eller Zara langes over disken. DET er vores mission!