Tanker om 'bæredygtighed'

Hvert år dumpes 39.000 ton brugt tøj i den chilenske ørken. Tøjet produceres formentlig i Bangladesh eller Kina, bruges et par gange af europæere og amerikanere, hvorefter det sendes til Sydamerika. En del af det brugte tøj sælges videre herfra, men resten ender i en gigantisk bunke i ørkenen. Det er helt vildt ulækkert og skræmmende. Særligt fordi tøjet indeholder en masse kemi og ikke er biologisk nedbrydeligt. Hvis du vil læse mere om den skandale så følg linket her eller prøv at google det selv. 

Der er noget helt galt med vores alle sammens tøjforbrug og ikke mindst tøjproduktion. 

Lad det være sagt med det samme: Rentista er ikke en bæredygtig virksomhed. Ikke hvis man forstår 'bæredygtig', som at alt hvad man foretager sig af aktiviteter balancerer ligeligt mellem udnyttelse og beskyttelse af klodens ressourcer (ref. Brundtlandrapporten). Men vi bidrager gerne til en 'bæredygtig' udvikling og ændrede forbrugsvaner. 

Det er faktisk ikke ret mange - og da slet ikke i modebranchen - der kan bryste sig af at være bæredygtige, men ikke desto mindre gør de det alligevel. Og, helt ærligt, så er ordet 'bæredygtig' efter vores opfattelse blevet et fluffy, grønt stempel, som mange virksomheder i bedste fald bruger som et smart markedsføringsgreb og i værste tilfælde green washing

Intet kunne være mere forkert!

Al tøjproduktion tæller negativt på klimakontoen

Der er en årsag til, at tøjproduktion og handel med tøj er en af vores mest miljø- og klimabelastende industrier. Og her kan man skelne i mellem miljø- og klimabelastning. Råmaterialer (også de genanvendte) kræver en enorm bearbejdning, som trækker hårde veksler på naturens ressourcer: el- og vandforbrug og kemikalier, der ind i mellem finder vej til det lokale vandmiljø. Når man producerer tøj, belaster det miljøet. Også økologisk bomuld. Voldsomt meget. Punktum.

Dernæst skal det færdige tøj fragtes, som oftest fra Asien, til vores del af verden. Det koster i Co2e-udledning og er dermed en stor klimabelastende faktor i tøjproduktionen. Gang så lige faktorerne i dette regnestykke med 4, 5 eller 6 kollektioner om året pr. brand, hvoraf meget bliver solgt på udsalg. Eller i værste fald brændt ubrugt.

Vi forbrugere, har også luret, at man sjældent behøver at betale fuld pris for den Stine Goya-kjole, som vi har sukket efter siden, vi så den første gang på Insta. På den måde starter den onde spiral: mere og mere tøj bliver smidt på markedet for at opveje tabet ved, at man ikke kan opnå fuld pris for det.

Vi behøver vist ikke fortsætte regnestykket ..... 

Med andre ord: næsten uanset hvad man laver indenfor modebranchen, så bidrager man til et frygteligt overforbrug af tøj. Det kan aldrig balancere ligeligt mellem udnyttelse og beskyttelse af klodens ressourcer.

Tag ansvar for dit eget tøjforbrug

Men behovet for nyt tøj, går jo ikke bare væk over night. Selvfølgelig skal vi have tøj på kroppen. Og så længe dét behov er der, vil tøjindustrien fortsætte med at tilfredsstille dette behov. Derfor må vi ændre på tingene, som forbrugere. Vi bliver nød til at købe færre stykker tøj om året og forlænge levetiden for det tøj, der allerede er produceret.

Hos Rentista ønsker vi at hjælpe dig med at købe færre stykker tøj. Vi opfordrer dig til, så vidt muligt, kun at købe tøj af høj kvalitet, så din basisgarderobe bliver langtidsholdbar og i stedet leje alle sæsonvarerne. På den måde kan du fortsat glæde dig over nyt tøj og få fornyet selvtillid, når du går på arbejde om morgenen eller til fest om aftenen.  Sammen forlænger vi tøjets levetid og forhindrer dermed, at du behøver at købe nyt tøj, som bare ender bagerst i skabet.

Er det så bedre at leje sit tøj fremfor at købe det?

Et finsk studie fra maj 2021 mente at kunne påvise, at leje af tøj faktisk var en større klimasynder, end hvis man blot kasserede et stykke tøj efter én gangs brug. Blandt andet på grund af de mange gange tøjet transporteres frem og tilbage mellem lejer og udlejer, samt de mange omgange rens. 

Det skabte megen debat om green washing af cirkulær mode, men det viste sig at studiet havde et par svagheder og bl.a. baserede det sig på at transporten af tøjet mellem brugere foregik over meget store afstande.  Der var heller ikke taget højde for, at renseriernes vaskemaskiner f.eks. er langt mere engergieffektive end den vaskemaskine, vi har derhjemme i bryggerset. 

Anyway, det er en lang diskussion, som måske fortjener sit eget indlæg... 

Hos Rentista arbejder vi på at 'klima-optimere' alle dele af vores værdikæde. Vi håber snart at kunne tilbyde en ny transportløsning, som pt. er den mest klima-uvenlige del af vores forretning. Dernæst bruger vi Svanemærkede rensemetoder og benytter os af genanvendelig forsendelsesemballage, som vi har udviklet i samarbjede med det danske firma, Re-Zip.

Vi køber en blanding af ny-produceret tøj og tøj der ligger og samler støv på mærkernes lagre. Og endelig finder vi flotte vintage varer (altså second hand tøj). 

Its a journey they say... vores mission er ikke at være 100% bæredygtig. Det er næsten umuligt. Men det er vores ambition at påvirke DIT tøjforbrug, så færre stykker tøj fra H&M eller Zara langes over disken. DET er vores mission!

Vil du vide mere om vores klimaaftryk eller har spørgsmål, så skriv endelig en mail til hello@rentista.dk

Shop now

You can use this element to add a quote, content...